Културните коридори на Югоизточна Европа

Search Results

Литийно шествие

Литийно шествие

За събитието


Коридор: Диагонален път, Източен трансбалкански път
Държава: България, Бачково
Литийно шествие

Хиляди православни християни от близо и далеч, от страната и чужбина, идват в Бачковския манастир на Великден. Вярващите идват, за да запалят свещ на чудотворната икона на Св. Богородица, която е най-ценното съкровище на Бачковския манастир. Легендата разказва, че тя е намерена от овчарче на мястото, наречено Клувията, преди около 400 години. Оттам е занесена в манастира, където се пази и до днес. Хората вярват, че има лечебна сила.
Всяко година на Вилики понеделник (вторият ден на Великден) се състои литийно шествие от Бачковския манастир до клювията в чест на Св. Боородица – лечителка на болните. Вярва се, че силата на иконата е в своя апагей на този ден. Процесията започва около 8 часа, когато иконата се подготвя да напусне манастира за своето ежегодно пътешествие. Носи се от хората. От време на време, те си разменят иконата, за да може повече хора да се докоснат до нея и да вземат от церителните и духовни сили. Вярата е надеждата обединява хора от различни религии – не само християни, но и мюсюлмани участват в шествието.
Около обяд, иконата на Св.Богородица и процесията стигат Клувията, където в параклиса “См.Архангели” и свещения извор се отслужва служба и свещеника на манастира благослови монасите и хората. В 4 часа следобед, процесията тръгва по своя път обратно към манастира, където иконата и посрещана отново с почести и върната на своето място до следващия Великден.
Регионаът на Асеновград и Бачковският манастир е известен с древните си традиции на релегиозни процесии. Така, през вековете, те са формирали един истински културен маршрут.