Културните коридори на Югоизточна Европа

Резултати от търсенето

Дубровник - Старият град

Дубровник - Старият град

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Хърватска, Дубровник
Тип: Крепост, Исторически град
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема: Крепости
Световно наследство: Културно наследство
Ново времеСредновековиеКрепостиКрепостИсторически градКултурно наследство

„Перлата на Адриатика”, разположен на Далматинското крайбрежие, се е превърнал във важна средиземноморска сила след XIII в. Сериозно засегнат от земетресение през 1667 г., Дубровник е успял да запази великолепните си готически, ренесансови и барокови църкви, манастири, дворци и фонтани. Засегнат отново през 90-те години, градът сега е във фокуса на грандиозна реставрационна програма, координирана от ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО

 

Дубровник е планиран град от Късното Средновековие, разположен на южното хърватско адриатическо крайбрежие в полите на планината Сърд. Историческото му ядро заема важно място в развитието на градоустройството. През вековете на съществуването си Дубровник е запазил характера си на уникална градска цялост, обградена с крепостни стени.
Следи от живот по тези места има още от Илирийската епоха – археологически разкопки потвърждават съществуването на селища от епохата на Елинизма насам.
Дубровник (лат. Ragusium) започва да се развива в VII в., когато представлява малко селище, кацнало на върха на стръмен скалист нос. Впоследстивие се развива на север и на изток, като се оформят шест секстерии. Разширявянето му завършва в края на XIII в., когато границите му са очертане от мощна крепостна стена (1940 м). Системата се състои от главните крепостни стени с кулите, донжоните и бастионите, барбаканите, крепостния ров и вълнолома Каше, който предпазва пристанището. Ос на града и център на обществения живот е главната улица Плаца, която върви от изток на запад и води до Лужа – централния градски площад. Той, както и продължението му на юг, е обграден с административни, търговски, сакрални и общински сгради. Сред най-красивите от тях са дворецът Спонза, църквата Св. Влахо, градският часовник, Арсеналът, Кметството, Дворецът на Ректора и катедралата. Дубровник е можел да се похвали с високо развита общинска инфраструктура – имал е водоснабдителна и канализационна система, хамбар в Рупе, карантинен изолатор, аптеки, болница-приют и сиропиталище.
Развитието и оцелявянето на Дубровник е било базирано на търговиятя и корабоплаването – градът е бил силен морски и търговски център на източния бряг на Адриатическо море и важно средище на Средиземноморието.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи