Културните коридори на Югоизточна Европа

Резултати от търсенето

Францискански манастир Горица

Францискански манастир Горица

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Босна и Херцеговина, Ливно
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Ново време
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
Ново времеХристиянски манастириХристиянски религиозен център

Францисканският манастир Горица се намира близо до град Ливно, западна Херцеговина. Архитектурният ансамбъл се състои от църква, посветена на “Св. Св. Петър и Павел”, манастирска сграда, движими паметници и стара училищна сграда.
Строежът на Францискански манастири в Босна и Херцеговина започва с основаването на Босненския Викариат през 1340г. Едва през ХІХ в. след закупуване на земя в Горица, Францисканците се установяват близо до град Ливно. Строежът на сградата на манастира започва през 1854 год. заедно със строежа на църквата. Така, през 1859 год. манастирът Горица е осветен. През вековете, манастирът е изпълнявал различни функции. Между 1889 и 1909г. в него се е помещавало училище за бъдещи свещеници. По време на Австро-Унгарското владичество през 1878 год. в манстира се намирал военният щаб, а по-късно военни складове. По време на Втората Световна война, манастирът е бил превърнат първо в затвор, а по-късно – във военна болница и склад за военни цели. От скоро, в манастира се намира библиотека, исторически и етнографски музей и картинна галерия.
Историята на манастира е свързана с много значими имена, между които със сигурност и художникът Габриел Юркич, който прекарал последните 20-тина години от живота си в този манастир. Юркич е представител на модернизма, едно от ключовите имена и феномени на Късния Сецесион и Символизъм в региона на предишната република Югославия. На върха на своя успех Юркич се спрял и се отдал на природата на родния Босненски пейзаж за да създаде своите реалистични импресии. Днес, освен около 200 негови рисунки, манастирът съхранява около 6000 негови скици и изследвания, както и обзавеждането на неговото ателие и лични негови вещи.

Експертна мрежа