Културните коридори на Югоизточна Европа

Резултати от търсенето

Любляна, Старият град

Любляна, Старият град

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Словения, Любляна
Тип: Крепост, Исторически град
Епоха: 20-ти век, Ново време, Средновековие
Тема: Крепости
Световно наследство:
20-ти векНово времеСредновековиеКрепостиКрепостИсторически град

Любляна е разположена в басейн между Карстов и алпийски региони, на 298м над морското ниво. Обичаме да казваме, че тя е достатъчно голяма за да съдържа всичко, което една столица трябва да има, и достатъчно малка за да запази индивидуалността на своите жители. Тя е град с душа, представена с бароковия Стар град, сгушен в подножието на Хълма със Замъка, с къщите в стил сецесион, както и с някои от шедьоврите на световно известния архитект Йоже Плечник.
Ако повярвате на легендата, за основател на Любляна се смята гръцкият принц Язон, заедно със своите спътници, Агронавтите. Според легендата, Язон и Агронавтите, бягайки от цар Еет, от когото откраднали златното руно, отплували от Черно море по Дунава, от Дунава към река Сава, и оттам стигнали в Любляна.
Там някъде Язон срещнал страхотно чудовище, с което се борил и убил. Чудовището било Драконът на Любляна, чиито постоянен дом днес е върхът на крепостната кула върху герба на Любляна. Любляна, със своите само 276000 жители, съчетава компактността на малкия град с удобствата на метриполитена, и в сравнение с другите Европейски столици остава град с човешки мащаб.

Словенски туристически борд