Културните коридори на Югоизточна Европа

Резултати от търсенето

Сараево - историческият град

Сараево - историческият град

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Босна и Херцеговина, Сараево
Тип: Исторически град
Епоха: 20-ти век, Ново време, Средновековие
Тема:
Световно наследство:
20-ти векНово времеСредновековиеИсторически град

Сараево, столицата на Босна и Херцеговина, има дълга и богата история, която може да се проследи чак до Праисторията. По-късно, по времето на Рим на мястото на днешното предградие Илиджа, съществувал град на име Акве Сулфуре, което означава ”Води със сяра”. Но годината, която най-често се споменава за основаването на град Сараево е 1461. Тогава управителят на Босна Иса-бег Исхакович превръща селището в град и столица. По това време са построени множество важни обекти, между които джамия, покрит пазар, обществени бани, хан и палата на управителя. Сигурно не знаеш, че името на Сараево идва точно от това на палата, наричан Сарай. Старият град на Сараево разкрива и много прекрасни сгради от ХVІ век. Потоа време градът е процъфтявал, благодарение на Гази Хусрев Бей.
На Чаршията (търговската улица) откриваме и улицата на Филиграните. Филиграфският занаят датира още от ХV век и е запазен и до днес в Сараево. Майсторите правят различни украси и обекти от сребро или друг благороден метал.
В махалата Чурчича се намира архитектурният ансамбъл на къщата Свързо. Това е единственият запазен образец на старата жилищна архитектура на Сараево от ХVІІ век. Сградата е била разделена на мъжка публична част (селямлък) и женска частна част (харемлък). Един специален коридор свързвал тези две части. Къщата е разрушена от пожара през 1697. Днес ансамбълът е преизграден върху старите основи. Там можете да се потопите в типична градска къща от края на ХІХ и началото на ХХ век. Запазени са обзавеждането, тъканите и съдовете, характерни за тази епоха, а така също – оръжия, церемониални предмети и прибори за пушене.
Една от най-внушителните сгради, завещани ни от ХІХ век е Кметството на Сараево. Намира се в края на Башчаршия (главната търговска улица). Сградата е дело на архитекта Александър Витек. Строителството й започва през 1892 година и трае четири години. В течение на годините, сградата е сменяла своите функции – служела е не само за кметство, но и за съдебна зала, за седалища на Босненския парламент и за библиотека. В огромния вестибюл, високо се извисяват стьклен купол и два големи прозореца с витражи.
Националният музей в Сараево е дело на архитектът Карло Парзик и многобройна публика го посещава още от 1913 година. Вътре са събрани любопитни факти за археология, природа, фолклор, ценни монети и много други. Именно тук при специални условия се съхранява и традиционната еврейска книга, наречена Хагада. Думата Хагада е староеврейска и означава история или разказ. В продължение на векове тези книги са известни като сбор от разкази, стихове и молитви за големия празник Пасха. Този ръкопис идва от северна Испания и започва пътешествието си към Сараево около 1492 година. Дълги години той принадлежи на фамилията Кохен, които през 1984 го продават на Националния музей. В света има много малко останали Хагади и специалистите смятат тази в Сараево за една от най-красивите.
Интересна колекция може да се посети и в Старата православна църква в Сараево, посветена на Светите Архангели Михаил и Гавраил. Църквата за първи път тя се споменава в документ от ХV век. Тя е прочута със своята форма и с ценния си иконостас от ХVІІ век. През 1890 в сградата се открива музей. Там могат да се разгледат стари икони, картини, ръкописи, църковни одежди и бродерии, стари пари и много други. Най-известна обаче, е колекцията от икони, която е една от най-ценните в региона.

Експертна мрежаДокументи