Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Виа Анатолия

Църквата „Св. Никола”

Църквата „Св. Никола”

За обекта


Коридор: Виа Анатолия
Държава: Турция, Демре, Анталия
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Античност
Тема:
Световно наследство:
АнтичностХристиянски религиозен център

Свети Никола (известен още като Сейнт Никълъс и Дядо Коледа) е роден 245 г. в Патара и умира през 363 г., прекарвайки живота си в Анатолия. Той е погребан в Демре, където е построена църква в негова памет.
Църквата „Св. Никола” е издигната на мястото на гробницата на светеца, който е бил мъченик под владичеството на Диоклетиан. Първоначално храмът най-вероятно е бил построен през VI век, като по-късно е възстановен. Сегашната църква, която е била през годините подложена на турските атаки, датира от IX век. По времето на Константин Х, към църквата е бил добавен манастир. Цар Александър II закупува сградата през 1863 г., като започва нейната реставрация, която остава незавършена. Разкопки и възстановки на мястото са започнали през 60-те години на XX век и продължават и до днес. Реставрации на иконите са извършени между 2000 и 2005 г. Подът на църквата е изграден от красиво оцветени мраморни плочки. Мраморен саркофаг е бил използван, за да бъдат погребани мощите на светеца, но всъщност те са били откраднати през 1087 г. и отнесени в Бари, Италия.
Църквата е била популярен поклонничестки център, дори след ограбване на гробницата на Св. Никола.
Мястото е било регистрирано като археологичен обект от първостепенна важност през 1982 г. и е част от световното културно наследство. Специалисти смятат храма за третата най-значима сграда в Анатолия датираща от Византийско време.

Експертна мрежа