Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Западен трансбалкански път

Нематериално наследство на Цикладите

Нематериално наследство на Цикладите

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Циклади
Тип: Нематериално наследство
Епоха:
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
Нематериално наследствоНематериално наследство

Сифнос е остров в Цикладския архипелаг, на който древните традиции продължават да живеят.
Грънчарството е основният занаят на Сифнос. Първите следи от керамика датират от Ранния Цикладски период (малки статуетки, декоративни артефакти и принадлежности) и продължава да се развива и сега.
Изобилието на суровини (глини, води и слънце), както и умелите ръце на занаятчиите са предпоставки за развитието на това изкуство. От глина са се правели домашни принадлежности, съдове за готвене (мастели, скепастарии, гърнета и др.), съдове за съхранение на течности (урни, кани и канички и др.) както и за друга употреба (казани, армеос, дипсели и др.). Правенето на такива съдове е било толкова популярно, че прилагателното „сифниец” е станало синоним на „грънчар”.
Сифнос продължава да бъде верен на старите си традиции. Зпазени са много старинни обичаи като „пангирия” (празнуването на празниците на светци), местни песнопения, традиционни сватби, карнавали, празникът на Господин Север, както и много други празненства, които водят началото си от езически времена.
В повечето църкви и манастири поне веднъж годишно се празнува празник на светеца-патрон. Празникът има много елементи от езическите празненства, като общата трапеза, включваща печен на фурна нахут, спагети с месен сос, картофи, риба с картофена салата и, разбира се, местно вино, както и песни, в съпровод на традиционни инструменти (цигулка и лютня).

Остров Тинос в Цикладите е разположен между островите Андрос и Миконос в северната част на архипелага. Известен е с каменоделците си. Художествени обекти от мрамор могат да бъдат видяни навсякъде из острова. Под краката ти, докато ходиш по улиците, по стените на къщите, на обществени места – навсякъде. Всички мраморни резби са направени с голяма любов и фантазия. Уникалният мрамор на Тинос е белият и зеленият и е използван в Бъкингамския дворец и в Лувъра. Дори днес, когато голяма част от мраморните декорации са изнесени, островът продължава да бъде музей на открито на народната мраморна резба. Основни примери за това изкуство са църквите, гробищата (по-специално надгробията в Пиргос и Платиес), гербовете, чешмите, селските перални, декоративните прозорци във форма на ветрило и трегерите, обикновено квадратни в план, които украсяват къщите и църквите. Не трябва да се пропусне да се спомене, че през 1845 г. каменоделството и архитектурата са занаяти, в които са били заети над 1000 работници и занаятчии. Тинос е родно място на някои от най-великите гръцки скулптори като Янулис Халепас, Д. Филипотис, Г. Виталис и Л. Сохос. Художествената традиция на острова живее и днес и се предава от поколение на поколение.
Но най-добрият начин да се усети чарът на Цикладите е да се вкуси някой от вкусните местни специалитети. Цикладската кухня е богата на мед, вино, местно сирене като манура и ксиномизитри, нахут, каперси, смокини, както и на даровете на Егейско море – риба, миди, октопод и др. Могат да се намерят ресторанти, таверни, узери (гръцки барове), кафета, пекарници, традиционни кафенета, както и множество барове и дискотеки в повечето цикладски градове.

Експертна мрежа