Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Западен трансбалкански път

Сифнос

Сифнос

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Циклади
Тип: Християнски религиозен център, Народна архитектура
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема: Християнски манастири, Народна архитектура
Световно наследство:
Ново времеСредновековиеХристиянски манастириНародна архитектураХристиянски религиозен центърНародна архитектура

Сифнос е четвъртият остров от групата на Западните Циклади. Разположен е между Милос и Серифос. Сифнос е остров е безброй църкви, кълдъръмени улички и бели къщи. Архитектурата е смесица между средновековна и цикладска.
Кастро е едно от най-добрите места на Сифнос. Кастро (от лат. castrum – цитадела) e, от архитектурна гледна точка, типичен пример за венециански замък. Той е жив музей, построен на древния акропол „асти” (полис). Спорен Херодот той е непрекъснато обитаван от праисторически времена. Посетителите виждат първия ред от дву- и триетажни къщи, вървейки към селото откъм външната стена на средновековния град. Това е мястото, където са ниските класи са живеели, докато висшата класа е имала жилища на по-високи места в рамките на крепостната стена за по-добра защита от пиратски нападения – често явление през тази епоха.
В Кастро се влиза през средновековните порти, днес засводен проход, който е бил долепен до защитните кули. Заради малкото и тясно пространство в Кастро, парцелите следват хоризонтален план, някои от улиците и площадите са върху покривите на едноетажни къщи – днес складови пространства, докато комините на приземните къщи са били върху външните стени, буквално на границата, маркираща улицата. През Античността и Средновековието, до 1836 г. Кастро е столица на Сифнос, както и седалище на сифноския диоцез. (1646-1797 г.) и на епископията на Сифномилос (1797-1852 г.). Резиденцията на епископа е била на акропола, на място, днес известно като квартала на епископа, същият район, където е била католическата катедрала, известна като Франгантонис (1460 г.). Преди да се влезе б селото, където се виждат гробищата на Кастро и църквите „Св. Стефан” и „Св. Йоан” (1629 г.) е било раположено известното училище Божи гроб (1687-1835 г.), още познато като института на Архипелага.
В зоната Селати са се намирали десетина вятърни мелници (1617-1950 г.). От южната страна, в подножието на хълма на Кастро се намира Яалос или Сералия (от турската дума сарай – дворец), която е била една от най-представителните сгради през Османския период; на същото място, където е било античното пристанище на Сифнос. В Сералия има много рибни таверни и стаи под наем.
Много от църквите и манастирите на Сифнос са обявени за исторически паметници и представляват огромен исторически и архитектурен интерес. На Сифнос има 365 църкви. Много от тях празнуват празника на светеца-патрон с панагири – служба, съпътствана от веселба, музика, танци и песни, които незнаещият не би свързал с религиозен празник. Всъщност, това са събирания, които могат да продължат до зори, особено във високите планини, където отдалечеността кара човек да иска да остане възможно най-дълго.
Особено интересни са църквите на Кастро, както и Панагия Агелоктидти в Катавали, Манастирът на Пророк Илия, Манастира Хрисостомос в Като Петали, Панагия та Гурния в Пано Петали, Агиос Антипас в Пано Петали, Агиос Константинос в Артемонас, Панагия тис Аму и Панагия Коги в Артемонас, Панагия Елеуса в Кастро, Манастирът на Панагия Пулати, Панагия ту Вуну и Манастирът на Панагия на Хрисопиги.

Експертна мрежа