Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Западен трансбалкански път

Хора с манастира “Св.Йоан Богослов” и Пещерата на Апокалипсиса на остров Патмос

Хора с манастира “Св.Йоан Богослов” и Пещерата на Апокалипсиса на остров Патмос

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път, Виа Анатолия
Държава: Гърция, Додеканези
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Християнски манастири
Световно наследство: Културно наследство
СредновековиеХристиянски манастириХристиянски религиозен центърКултурно наследство

Малкият остров Патмос в Додеканезите се смята за мястото, където Св. ап. Йоан пише Евангелието си и Апокалипсиса. Манастир, посветен на „любимия ученик” е основан там през X в. и е бил място на поклонение и гръцко православно учение оттогава до днес. Манастирският комплекс и сега доминира в силуета на острова. Старият град Хора, свързан с манастира, съдържа множество религиозни и светски сгради.

ЮНЕСКО

Град Хора на остров Патмос е едно от малкото селища в Гърция, които са се развивали непрекъснато от XII в. насам. Малко са местата по света, където религиозните церемонии от раннохристиянски времена все още се практикуват непроменени. Манасирът на Св. ап. Йоан и Пещерата на Апокалипсиса на Патмос, заедно със средновековното селище Хора представляват изключителен пример за традиционен гръцки поклоннически център с голямо архитектурно значение.
Манастирът на Св. ап. Йоан и Пещерата на Апокалипсиса отбелязват мястото, където Св. ап. Йоан, любимият ученик на Христос, пише две от своите най-свещени творби – Евангелието от Йоан и Апокалипсиса.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи