Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Виа Адриатика

Църква “Св. Николай”

Църква “Св. Николай”

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Босна и Херцеговина, Трийебан, близо до Столац
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски религиозен център

Гръцката православна църква “Св. Николай” е издигната през 1534 година като дар от княз Радойе Храбрен (от рода Милорадович-Храбрен, известен в района още от ХV век). Църквата престанала да служи през 1815 година, но в средата на ХІХ век била възстановена от мостарския търговец Самит Гаврилович. Сградата е построена от големи квадратни каменни блокове, подредени в хоризонтални редове. Стеачи (масивни средновековни босненски гробници) се откриват на някои места в основите й. Скатният покрив бил покрит с каменни плочи. Пред цървата се издига камбанария с портик на партерно ниво. Тя е построена през 1857 година по времето на реставрацията на църквата.
Архитектурата на църквата, макар и скромна, продължава средновековните архитектурни принципи и претворява строителните традиции на Раша (стара Сърбия). Подобни на църквата Св. Николай в Трийебан са и църквите в Горажде, Смоковач и Шчепан Полйе.
Църквата “Св. Николай” е била еднокорабна сграда с цилиндричен свод и издължен правоъгълен план. Полукръглата апсида е разположена в източния и край. Западната стена е увенчана с розета с проста форма и грубо изпълнение.

Съвет на Европа, РПЮИЕДокументи