Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Източен трансбалкански път

Свещеният Курбан Байрам

Свещеният Курбан Байрам

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, град Кърджали
Тип: Нематериално наследство
Епоха: 20-ти век
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
20-ти векНематериално наследствоНематериално наследство

70 дни след Рамазан байрам на 20 декември мюсюлманите посрещат другия свой свещен празник Курбан байрам. Според лунния календар хиджра (според, който годината има 335 дни) всеки байрам се измества с 10 дни назад. Курбан байрамът продължава четири дни. На празника по-младите ще поискат прошка от по-възрастните, като им целунат ръка.
Един ден преди празника е денят “Арифе”. Тогава се раздават мекици. Малките деца обикалят къщите, събират лакомства и бонбони, както се прави на Рамазан байрама. Някои по-щедри домакини им дават и пари.
В първия ден на празника се става рано. Всеки уважаващ религията си мюсюлманин отива на молитва в джамията. След връщането от храма и ръкуването с близките се пристъпва към коленето на курбан. Според исляма това не е задължително, но всеки човек или семейство с по-добро финансово положение е добре да изпълни дълга си. Жертвени животни може да са овце, крави, телета, кози. Кочът трябва да е най-малко на една година, а телето - на две. Животното не трябва да е наранено, сакато или сляпо.
Канонът повелява една трета част от курбана да се раздаде на бедните хора и на тези, които нямат възможност да си купят животно. Целта е да се подпомогнат хората в нужда и богатите да не забравят да бъдат състрадателни.
Според преданието, когато пророкът Ибрахим е трябвало да жертва любимия си син Исмаил в името на Аллах, му е пратен коч. Оттогава насам традицията се изпълнява, за да се спечели благоволението на Аллах. В дните на Курбан байрама се посещават гробовете на близки, четат се молитви на уважение към тях. В села и градове се огранизират мевлиди.