Културните коридори на Югоизточна Европа

Югоизточна Европа / Източен трансбалкански път

Мулдавски манастир "Св. Петка"

Мулдавски манастир

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, село Мулдава
Тип: Християнски религиозен център
Епоха:
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
Християнски манастириХристиянски религиозен център

Манастирът "Св. Петка" край село Мулдава възниква в края на Второто Българско царство. Той се споменава в асеновградските хроники от 1519-1538 година под името "Св. Параскева", което свидетелствува, че тогава той е съществувал. Предполага се, обаче, че тази малка манастирска обител е строена през Средновековието - най вероятно по времето на цар Иван Александър, който е строял и щедро подпомагал манастирите.

Три пъти бил разрушаван от поробителите, а след това бил възстановяван от родолюбиви българи. Запазеният ктиторски надпис над входната врата свидетелствува, че последното възстановяване е станало през 1836 година.

В годините на робството манастира е важно книжовно средище. По онова време той разполагал с богата библиотека и с много стари и редки ръкописи, които по-късно били разграбени и унищожени. Тук често отсядал апостола на свободата - Васил Левски, из честите му обиколки из този край. Запазено е и скривалището му под бившата игуменарна. При входната врата е поставен барелеф с образа на Апостола и всяка година на деня, в който се отбалязва годишнина от обесването му, тук идват организирано много туристи и граждани за да почетат паметта на великия българин.

В средата на манастирския двор се издига просторна и висока църква с обширно преддверие, а особено интересна е откритата аркада, поддържана от седем зидани колони. На югоизточния и край се извисява камбанарията. През 1946 година църквата се срутва. Оцеляват само преддверието и аркадата. През 1951 година църквата е била реставрирана. Манастирският храм е изографисан през 1840 г. от тревненските майстори зографи Кръстю Захариев и синовете му Георги и Петър. Стенописите са изпълнени с голямо майсторство в меки пастелени тонове. Интересен е ктиторският портрет на Петко Неделчев и сина му Неделчо. Под южния портик, от двете страни на входа са изрисувани славянските първоучители св. св. Кирил и Методий. Аязмото е изградено през 1888 г. Камбанарията е построена през 1894 г.

През 1883 г. манстира е посетен от големият чешки художник Мърквичка.По време на посещението му внезапно почива сина му Карее, който е бил на 1 година и е погребан в двора на манастира.