Културните коридори на Югоизточна Европа

Европа

Поклонническите пътища към Сантяго де КомпостелаПоклонническите пътища към Сантяго де Компостела

Темата "Поклоннически пътища" е първата в Програмата на Съвета на Европа, създадена през октомври 1987 година, а маршрутът е награден със сертификат "Културен маршрут на Съвета на Европа" на 16 юни 2004 година. 
Откакто са установени за първи път през ХІ век, "Пътищата към Сантяго" играят жизнена роля в развитието на европейската култура. За паклонниците, пътуващи към Рим и Йерусалим, символичното значение на целтта, която трябва да бъде достигната е основен фактор. 
Поклонниците наистина са придобивали несравним културен опит. Те са можели да откриват разнообразни нови обичаи, езици и начини на живот и се завръщали  у дома обогатени със завидни за онова време знания. Поклонничеството е един аспект на европейската цивилизация, който дава начало на създаването на богато материално наследство - манастири, абатства и места за подслон, както и на интелектуално наследство - митове, легенди и песни.   
В продължение на векове тези пътища са религиозен феномен, базиран на система от ценности като солидорност и толерантност. Днес пътищата към Сантяго са един символ, отразяващ хилядолетна история. В същото време те са модел за културно сътрудничество. 

Европейски институт за културни маршрути
Информационен източник: Брошура на Съвета на Европа, 2004
Фотография: Поклонническият път близо до Асторга, Испания; © МТП