Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Словения

Крепостта Предяма и пещера Постойна

Крепостта Предяма и пещера Постойна

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Словения, Постойна
Тип: Крепост, Нематериално наследство
Епоха: Средновековие
Тема: Крепости, Нематериално наследство
Световно наследство:
СредновековиеКрепостиНематериално наследствоКрепостНематериално наследство

На няколко км от входа на пещерата Постойна се намира една от най-живописните сгради в цяла Словения.
Открийте как крепостта, построена през XIII в. и реновирана през Ренесанса, е издържала на военна обсада в продължение на една година. Крепостта е свързана със средновековната легенда за разбойника барон Еразъм Предямски.
Стъпалата на стълбата водеща към горния етаж са вкопани в здравата скална маса, а в тайната ниша са били скрити доскоро съкровища!
Днес ще ви отведем в най-голямата и световно известна система от пещери в Словения – пещерите на Постожна. Система от подземни пещери, дълга 27 км и на 2 милиона години, е една от най-лесно достъпните мрежи от подземни пещери в света. Пътуване с електрическо влакче, последвано от разходка с екскурзовод през поредица от пещерни зали със сталактити, колони и прозиращи завеси, които оставят незабравими спомени. Подземната система е жилище на мистериозното, изключително и рядко земноводно Протеус Ангинус, или „човешка риба”, както е популярен. Само на 9 км се намира един от най-интересните Барокови замъци на Словения, Замъкът Предяма, драматично надвиснал от 123 м скала.

Словенски туристически борд