Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Албания

Църква “Св.Продром”, Корче

Църква “Св.Продром”, Корче

За обекта


Коридор: Виа Егнация
Държава: Албания, Корче
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
СредновековиеХристиянски манастириХристиянски религиозен център

Църквата „Св. Продром” е най-древната сграда останала от важния икономически и културен исторически център на Воскопоя. Сградата се намира сред красива природа, в средата на борова гора. Стари снимки показват уникални панорамни гледки.
Църквата е централната част на манастира. Тя е построена във вътрешния двор, обградена от три пътеки, включително и гостните (на юг сградите са двуетажни, а на север са само от един етаж).
Църквата има високо архитектурно и художествено значение. Според надписа върху мраморен камък на входа, храмът е бил построен през 1632 г. и изрисуван през 1659 г. Паметникът се състои от кораб и нартекс. Корабът е покрит с конусообразен купол. Строителната техника, фугите и архитектурните елементи показват, че нартикът е бил построен по-късно. Корабът е изграден от камъни залепени с варовикова мазилка. Зидарията е поправяна няколко пъти, като наскоро е била подсилена с опори. Рамката на стените е изградена от дялани камъни. Широкият, двойнофронтонен покрив, някак си е скрил вътрешната структура, давайки фокус на надлъжната ос на църквата. Компактният обем, плоска фасада и просто планиране показват, че при изграждането на паметника са използвани византийските традиции.
 

Съвет на ЕвропаДокументи