Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Словения

Традиционна кухня и фолклор

Традиционна кухня и фолклор

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Словения, Птуи
Тип: Нематериално наследство
Епоха:
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
Нематериално наследствоНематериално наследство

Веднъж годишно ще усетите приятен мирис, идващ от манастира на миноритите в Птуй. Хубавата миризма се носи от специалитетите, приготвени от словенските домакини (понякога и от мъже). На едно място се събират подправки, кулинарна естетика и вкусове. Тъй като събитието е и конкурс, победителите получават златни медали и грамоти, а работата на журито е наистина трудна. Те трябва да изберат най-доброто между отлични млечни и месни ястия, печива, различни видове оцет, сушени плодове, плодови сокове, вина, маслини, алкохолни напитки, мармалади и сирена. Изложбата е красиво аранжирана и заедно с това се провежда богата културна програма с фолклорни изпълнения от групи, музиканти, хорове.
Много от костюмите за Сирни Заговезни също оргинални за Словения. Лауфарйите от Черкно са облечени в мъх, бръшлян, и други естествени природни материали. Така нареченият курент от Птуйско поле е не само фигура, облечена в овчи и заешки кожи и дълъг нос и език от кожа, с хлопатари и рогове и тояга покрита с кожа от таралеж, това е герой от словенската митология.
Това наследство е запазено и в други региони на Словения.
Куренти – наричани от местните жители коранти – предполага се, че те изгонват зимата от Птуйско поле и увещават пролетта да дойде, но понякога се случва и обратното. Те се движат на групи, танцуват и вдигат шум. Карнавалното честване трае седмица, но най-масово е шествието на Карнавалната Неделя, когато се провежда голяма карнавална процесия в старата част на Птуй, с многобройни етнографски маски от Австрия, Италия, Хърватска. Курентът е облечен в овча кожа, опасан с колан с 5 хлопатара. Носи червени чорапи и черни ботуши; на лицето си има маска и тояга в ръката. Ако се доближите до него, може да ви одраска по ръката, но само случайно. Курентът обича да прегърне избраното момиче със силните си ръце и да танцува с него в див ритъм. Понякога разрошва косите и или просто я поздравява с ръка. Той очаква момичетата да пълнат кърпичките си отзад на колана му като израз на техните чувства.

Словенски туристически борд