Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство по държава / Словения

Старите лозя

Старите лозя

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Словения, Марибор, Похорие
Тип: Културен пейзаж
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема:
Световно наследство:
Ново времеСредновековиеКултурен пейзаж

Марибор се гордее със Старите лозя, най-старите лозя на света. Лозята, които са на повече от 400 години, растат по фронта на каща, близо до река Драва в Лент. Това е символ на богатата култура на виното в тази весела част от Стажерска, и същевременно е начална точка и край на всечки винарски пътища, които като капиляри са втъкани в тази хълмиста винарска област. На Старите лозя са посветени поредица от събития през цялата година, най-важното от които е Прегръдката на Старите лозя. Заметовка, наречена още модра кавчина, е един от най-старите култивирани качествени сортове грозде в Словения. Това е качествен сорт с красиви, големи гроздове, приятни и за ядене. И от тях се прави чисто, червено вино.
Доказателства за почтената възраст на Старите лозя и богатата винарска традиция на града могат да се намерят в съхранени произведения на изкуството и в стари архивни документи, както и от професионални измервания.
Изключителността на Старите лозя се потвърди с включването на Старите лозя в Книгата на Гинес за Световни рекорди, след период на проверка, че няма по-стари лозя в света. Макар че през първата половина на 20 в. някои много стари сортове от същия вид грозде растяли буйно по лозниците на къщите на Марибор, лозята при Водната кула в Лент и градския замък били добре известни, но повечето са вече изчезнали. Старите лозя растели буйно, увивайки стеблата си по стените на къщите. Но в следствие на нередовнита грижа за тях в някои райони, с покачване на нивото на реката и построяването на водната електрическа централа през 1968 г. лозята почнали да линеят. Започнали работи по спасяването им през 1981 г. когато е приет градски закон за запазването им. След няколко години на полагане на срециални грижи, лозята почнали да се възстановяват. Избуяли отново по лозниците и фасадите на реновираните къщи и дали първите реколти.
Днес сградата, по която Старата лоза расте буйно се нуждае от въстановяване. Смели планове включват адаптирането на стаите в сградата в Информационен център на Старите лозя с продажба на сувенири, музеи на културата на виното и рафтинга, магазин за продажба на най-добрите вина от района на Марибор, седалището на царицата на виното на Марибор и цяла Словения, седалището на Асоциацията на приятелите на Старите лозя и създаване на център за обучение в Щайерската страноприемница.

Словенски туристически борд