Cultural Corridors of South East Europe

Heritage by Type / Intangible Heritage

м. Хайдушки поляни, общ. Лъки

Info Sections
м. Хайдушки поляни, общ. Лъки

About the site


Corridor: Eastern Trans-Balkan Road
Country: Bulgaria, м. Хайдушки поляни, общ. Лъки
Type: Intangible Heritage
Epoch: 20th Century
Theme: Intangible Heritage
World Heritage:
20th CenturyIntangible HeritageIntangible Heritage

    Историческата местност “Хайдушки поляни” е разположена в Преспанския дял на Средни Родопи, на юг от с. Манастир, част от която попада в територията на община Лъки. По живописни пътеки от с. Манастир се стига до връх “Свобода” и връх “Преспа”, в близост до които са построени туристически хижи. Тук се намира къщата на Пейо Шишманов – организатор на революционно четническо движение през 1900 - 1908 год. В местността е издигнат паметник в чест на Илинденско – Преображенското въстание. От с. Манастир през м. Хайдушки поляни /х. Момчил юнак и Рожен/ по традиционен пешеходен маршрут любители на познавателен, исторически, ски и екотуризъм имат възможност да се насладят на красотите на Националния курорт “Пампорово”.  

    На връх “Свобода” /1998 м/ се намира историческата местност “Инихан”, едно от  посещаваните  места от  туристи от всички краища на страната и от голям брой чужденци, изповядващи ислямската религия  

    В почти всички населени  места  се провеждат срещи на родовете, които привличат все по-голям туристически поток. В община Лъки са регистрирани читалища в гр. Лъки, с. Борово,  с. Дряново, с. Белица и с. Манастир. От същите се очаква да се превърнат в активни организатори  на традиционни празници, обичаи и състави за автентичен фолклор. Да се ангажират местни инструменталисти и изпълнители за представяне на местния фолклор като елемент на туристическата дейност.