Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Нематериално наследство

Малага и Патриаршески Мавруд

Малага и Патриаршески Мавруд

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, Асеновград
Тип: Нематериално наследство
Епоха: 20-ти век
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
20-ти векНематериално наследствоНематериално наследство

Асеновградската малага (или станимашка малага) е червено вино, което било с много добри вкусови качества. Смята се, че създателят на асеновградската малага е гъркът Аристидис Чорбаджака. Приживе Чорбаджака твърдял, че няма тайна рецепта, по която прави своята малага, но никой не вярвал в това. С неговата смърт и с кончината на другите стълбове на винарски фамилии в Асеновград и района производство на малага било прекъснато и днес тя е само легенда.

Знае се, че асеновградската Малага е била по-гъста и по-черна и от най-гъстото маврудово вино и е имала сладко тръпчив вкус...Никое друго вино не могло да се сравни с него по вкус, аромат и сила.”

Още едно вино остава днес само легенда - Патриаршеския Мавруд.

Забравено е вече и още едно великолепно асеновградско вино, нарично патриаршески Мавруд. В миналото, като голяма рядкост, особено ценено от познавачите било старото, многогодишно маврудово вино, което отлежавало в глинени кюпове, делви, зарити изцяло в земята. Казваме разпространено сред ценители, защото такова вино не е излизало на пазара. Съхранявало се е само за специални случаи, и то за най-отбрани гости – сватба на първороден син, смърт на главата на винарско семейство, при завръщане на близки хора от война и други...Пиенето на това вино било ритуално.