Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Исторически град

Мостар – историческият град

Мостар – историческият град

За обекта


Коридор: Виа Адриатика
Държава: Босна и Херцеговина, Мостар
Тип: Исторически град
Епоха: 20-ти век, Ново време, Средновековие
Тема:
Световно наследство:
20-ти векНово времеСредновековиеИсторически град

Мостар е един от най-живописните и най-важни градове в региона на Средиземно море. Тук природата и човешкото творчество си взаимодействат в хармония през вековете. За неповторимия дух на града допринася и съжителството на трите основни религии – еврейската, християнската и ислямската.
Старият град на Мостар е най-старата част, която съществува още от XV век. Градът се е развивал около Стария мост на махали, които се групирали около занаятчийската част на чаршията – търговската улица. Някои от най-значимите сгради са построени в периода между XV и XIX век.
Именно тук се намира и единствената сграда на великия архитект Синан в Босна и Херцеговина – джамията Карадьож Бег. Според надписите тя е издигната през 1557-58 година. Джамията е една от малкото в Югоизточна Европа със запазени оригинални стенописи. Ясно се четат четири различни слоя на рисунките – от XVI, от XVII-XVIII, от XIX и от XX век. Не пропускайте да разгледате и архитектурния ансамбъл около джамията – с медресето (мюсюлманско училище), фонтана и гробището. В медресето се намирала и библиотеката на Карадьож Бег.
В течение на вековете, град Мостар се разраства и обликът му се обогатява с постиженията на новите поколения, особено в края на XIX и началото на XX век. Това е и времето, когато според документите в Мостар се издига синагогата. През 1952 година обаче, еврейската общност подарява сградата на града. Така помещенията на храма днес приютяват Кукления театър. В двора са запазени част от скулптурите, красяли фасадата на синагогата.

Експертна мрежа