Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Немрут Даг

Немрут Даг

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Адяман
Тип: Древен обект
Епоха:
Тема: Античност
Световно наследство: Културно наследство
АнтичностДревен обектКултурно наследство

Мавзолеят на Антиох I, който е царувал над Комагена, кралство основано северно от Сирия и Ефрат след разпадането на империята на Александър Велики, е една е от най-амбициозните сгради на елинския период. Еклектизмът на пантеона и родословието на кралете, което може да се разчете от две легенди – на гръцки и персийски, е доказателство за двойствения произход на културата на кралството.

ЮНЕСКО

Немрут Даг е планински връх с височина 2150 м. Той се намира близо до село Карадут в провинцията Адияман. Кралете на династията Комагена от 80 г. преди Христа до 72 г. след Христа са управлявали Адияман и околностите й. Това кралство, чиято столица е била Самосата, сега Самсат, е било основано през 80 г. преди Христа от Митридат I, баща на Антиох I. Кралството изгубва своята независимост след като е победено от римските легиони и става част от римската провинция Сирия. Величествените руини на върха Немрут обаче не са от обитавано място, а са били място за погребение на кралското семейство властвало в Комагане. В култов надпис, Антиох, който управлява между 69 и 36 г. преди Христа, декларира, че е построил мястото за вековете и идните поколение като благодарност на боговете и неговите предшественици.
През 1989 г. Немрут Даг и околностите му са обявени за национален парк. Гробната могила на върха е с височина 50 метра и с диаметър 150 метра. Тя е изградена от камъни с големината на юмрук, и е свързана от изток, запад и север с терасовидни дворове издълбани в естествената скала. Източният двор е центъра на сакралното място и е най-важната група от скулптурни и архитектурни елементи. На запад е заобиколен от колосални статуи, на изток от огнен олтар във формата на стъпаловидна пирамида, и на север и юг от ниски стени от ортостати (изправени каменни плочки) стоящи върху дълга тясна основа.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи