Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Харан

Харан

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Шанлъурфа
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Град Харан е бил основан още през 2000 г. преди Христа като търговски преден пост в Ур, разположен на основен търговски път в северна Месопотамия. Името му произлиза от шумерски и акадски и означава „пътуване”, „керван” или „кръстопът”.
Векове на ред той е бил важен асирийски град, известен с храма си на Син, бога на Луната. Религиозното развитие на харанците може да бъде разделено на три периода. Първият е асирийско-вавилонския, от 2000 г. преди Христа до началото на християнството. По това време Син е бил върховно божество. Вторият период продължава до настъпването на исляма, и през него се смята, че харанците все пак запазват вярата си Син, като се разпръскват в няколко секти. Третият период започва през X век, давайки ни богата информацията за местния народ. Не само, че харанците запазват култа към Син, но сега твърдят, че са директни наследници на Авраам и, че Адам е един от техните прадеди.
Харан се споменава в свещените книги и днес е една от основните точки за култов туризъм в Турция. Според писанията, пророкът Авраам е отседнал в Харан, по време на своето пътуване oт Шанлъурфа на юг. Тера, бащата на Авраам, е починал тук. Нещо повече, основите на трите религии – на Мойсей, Иисус и Мохамед са поставени в града.
В наши дни следите на много цивилизации обитавали Месопотамия могат да се открият около историческия център на Харан. Най-интересната структура в Харан, важен културен център, където се е намирал първия университет по ислям, са останките на 40 метрова кула за наблюдение от ислямската ера. Археологическите проучвания в града продължават и до днес. Като допълнение е открито и селото Харан, с конусовидни къщи, които са символ на селището.

Експертна мрежа