Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Айзаной

Айзаной

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Чавдархисар, Кутахя
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Айзаной се намира на 57 км югозападно от град Кутахя. Името му произлиза от митологичния герой Айзан. Митът разказва, че Айзан е бил син на Аракс, потомък на аркадски тиранин и Ерато, дъщеря на Зевс. Градът преживява своя златен период през II и III век и става епископален център по време на Византийската империя. В годините на Древна Елада, регионът е бил под владението на Бергама и Витиния, и през 133 г. преди Христа попада под влиянието на римляните.
Айзаной изсича първите си монети през II и III век. Историята му започва като скромен провинциален град, който постепенно натрупва богатство чрез експортите на зърно, вълна и вино.
Айзаной, известен като пионер в историята на Анатолия и световната археология, е бил открит от европейските изследователи през 1824 г.
Градът може да се похвали с храм в почит на Зевс – най-добре запазения храм в цяла Анатолия. Могат да се открият и голям театър, както и стадион в непосредствена. Тази комбинация, театър – стадион, е уникална. Други шедьоври от времето на Римската империя са агората, гимнастически салон, колонада, мацелум (пазар) и oдеонът (място за музикални изпълнения и поезия).
Храмът на Зевс е бил построен през 113-114 г. В него има женска статуя акротерий, както и дорийска зала с колони и агора. Върху камъните в храма има изобразени военни сцени, конници и коне. В перистаса се намират осем йонийски колони от късата страна и 15 от дългата страна. Храмът е построен върху подиум с размери 53 на 35 метра.
Строителството на уникалния театър и стадион започва през 160 г. и продължава до средата на III век. Върху източната част на входа на стадиона може да се открият няколко надписа. Над 33 хиляди зрители са посещавали комплекса.
Гимнастически салон и римски бани. Квадратното спортно училище се намира непосредствено на североизток от римските бани, които са построени в средата на втори век. То е било украсено с изящни мраморни релефи. Двете сгради са се намирали между Храма на Зевс и театъра.
Одеонът се намира на североизточния ъгъл на Храма на Зевс.
Колонадата е улица с дължина 450 м, открита през 1991 г. От двете и страни има магазини и галерии. Улицата е било част от церемониален път водещ към сакрална зона в култ към Стеунене, намираща се извън града след основния мост.
Мацелумът е открит през 1971 г. Кръглата сграда е била използвана като пазар за храни през II век.

Експертна мрежа