Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Диоклецианопол, Хисаря

Диоклецианопол, Хисаря

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: България, Хисаря
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Благодарение на отличните климатични условия и лековитите минерални води (22 извора) мястото, на което се е намирал античният Диоклецианопол, е населявано още от VI хил. пр. Хр. По-късно тук възниква тракийско селище, което след падането на Тракия под римска власт (около I в.) се разраства и развива като типичен римски град. В ІІІ в. римският император Диоклециан се установява тук заради лечебните минерални води и дава името си на града – Диоклецианопол. В началото на IV в. градът е ограден с крепостни стени.
През V-VI в., вече в пределите на Византийската империя, градът продължава да се изгражда и разширява. Към края на VI – началото на VII в. е разрушен при нашествията на авари и славяни. Върху развалините му през ранното средновековие (около IХ в.) възниква селище, от което се развива съвременният град – курортният център Хисар.
Крепостните стени, които ограждат пространство с площ 20 ха, са защитени с допълнително укрепление от ров и вал. Стените са монументални – дължината им е 2 327 м, дебелината им варира от 2,60 до 4 м, а височината им достига до 12,5 м. В тях е имало 44 кули, четири главни порти и шест по-малки входа; сравнително добре запазени са южната и западната порти.
Вътрешният град бил застроен по античната Хиподамова система (с перпендикулярни улици, ориентирани по световните посоки). Кварталите, с размери около 60 х 40 м, били застроени с големи представителни постройки. Сграда с площ около 2000 м2 е открита в центъра на града, друга сграда, с площ около 1170 м2, е разкрита в градския парк, а недалеч от нея – амфитеатър с елипсовидна форма на арената. Разкрити са останки от три обществени бани – на места, където и днес съществуват бански сгради.
В периода IV-VI в., когато Диоклецианопол е седалище на епископия, в града са построени множество християнски култови постройки – открити са останките от 10 базилики с фрески, мраморни подове, крипти, параклиси, кръщелни, некрополи; открити са и различни ритуални предмети – мощехранителници, кръстове и др.

Експертна мрежа