Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Белинташ, тракийско светилище

Белинташ, тракийско светилище

За обекта


Коридор: Диагонален път, Източен трансбалкански път
Държава: България, Асеновград
Тип: Древен обект
Епоха:
Тема:
Световно наследство:
Древен обект

Скалният масив Белинташ се намира на около 30 километра южно от град Асеновград, в мистичната планина Родопи. Представлява естествено голо скално плато, издигащо се на около 50 метра. Горната площадка на скалата е равна и гладка, като отрязана с нож. Целият скален феномен е изпъстрен с множество абсолютно прави линии, засичащи се под прав ъгъл, сякаш прецизно нарязани в скалата от друга, чуждоземна ръка, и надупчен с хиляди малки и по-големи ями, пълни с вода, които погледнати отгоре оформят съзвездията Голямата Мечка, Орион, Лъв и други. Съществува и легенда, че това е енеолитна карта на култовите места в региона, в чийто център попада Кръстова гора. Допуска се, че може би е дори първата карта в света.
Много загадки и различни митове има за скалния масив Белинташ. Името на скалата, в превод от древните тюркски езици означава "умен камък" или камък на знанието. Изследователите на района са сигурни, че някъде в скалата е скрита древната библиотека със знанията на траките. Носят се също легенди за несметни скрити богатства. Твърди се че, слънцето пуска един, единствен лъч до утробата на камъка и това става само на равноденствие. Тогава според траките небето опложда земята.
Скалата Белинташ е любимо място на много екстрасенси. Те твърдят, че тук има изключително силно енергийно поле и идват на скалата, за да се заредят с енергия. Самият камък излъчва някаква ясно доловима феноменална енергия, благодарение на която чувствата се изострят, мислите се избистрят, човек усеща как в жилите му пулсира нова младост.
Археолозите обаче са единодушни, че става дума за древно езическо тракийско светилище на богът Сабазий, почитан от тракийското племе беси, обитавало някога тези земи. Оттам тракийските жреци гадаели по звездите. В подкрепа на тази теза е намерена в подножието на скалата сребърна плочка с образа на божеството. Според исторически източници на това място са били извършвани жертвоприношения и пророкувания. В огнените олтари жреците са изливали вино и по височината на пламъка са предсказвали бъдещето.
Догадките и хипотезите относно Белинташ са много, но едно е сигурно-скалният масив е едно от онези места, които човек на всяка цена трябва да посети.

Експертна мрежа