Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Кносос

Кносос

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Ираклион
Тип: Древен обект
Епоха:
Тема:
Световно наследство:
Древен обект

Кносос е мястото на най-значимия и най-добре запазен дворец на Минойската цивилизация. Според традицията, това е било седалището на легендарния цар Минос. Дворецът е свързан с вълнуващи легенди, като мита за Лабиринта с Минотавъра и историята на Дедал и Икар. Мястото е обитавано още от епохата на Неолита (7000-3000 г. пр. Хр.) до римски времена. Таблички с писменост Линеар Б (микенската азбука) от XIV в. пр. Хр. споменават града като ко-но-со. Градът е обитаван най-интензивно през Минойския период, когато т. нар. Първи (XIX-XVII в. пр. Хр.) и Втори дворец (XVI-XIV в. пр. Хр.) са построени, заедно с луксозни къщи, приют и други структури. Алед частично разрушение през 1450 г. пр. Хр., Кносос е заселен от микенци от Континентална Гърция. Градът процъфтява отново през Елинистическата епоха (светилищата на Главк, Деметра и др., камерни гробници, северния некропол, отбранителните кули), а през 67 г. пр. Хр. е завзет от римския военачалник Квинт Цецилий Метел Кретик. През този период е построена Вилата на Дионис – частна къща с великолепни мозайки.
Кносо е открит през 1878 г. от Минос Калокиринос. Артър Евънс провежда систематични разкопки между 1900 и 1931 г., изваждайки на бял свят двореца, голяма част от минойския град и некрополите. От тогава мястото и околноостта са разкопавани от Британската археологическа школа в Атина и 23-тия ЕПКА.
Реставрацията на двореца до днешното му състояние е извършена от Евънс. Интервенциите са породени главно от нуждата да се съхрани паметника на открито.
Някои от най-важните места в Кносос са Дворецът, Малкият дворец, Царската вила, Къщата с фреските и др.

Министерство на културата на Република Гърция