Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Дяволският мост на река Арда

Дяволският мост на река Арда

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, град Ардино
Тип: Древен обект, Индустриален обект
Епоха:
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностДревен обектИндустриален обект

Дяволският мост (на турски Шейтан кюприя) е средновековен мост на река Арда, намиращ се в живописен пролом на около 10 километра северозападно от град Ардино и на 4 километра източно от с. Гълъбово (община Баните).

Мостът е построен през 1515-1518 година от строителя уста Димитър от село (днес град) Неделино върху останки от римски мост по античан път, още от 5-тото хилядолетие преди Хр., който впоследствие е използван и през Средновековието. Пътят е минавал през реката и през прохода Ксантийски (Еледже) и е свързвал вътрешността на Тракия с Беломорието. Изграден е от местен камък. Мостът не е претърпял никакви преустройства благодарение на висококачествения си градеж и отлично избрано място за ситуиране в хидравлично отношение.

Мостът е разположен на 420 метра надморска височина, ограден от двете страни от стръмни склонове, достигащи до 800 метра надморска височина. Дължината му е 56 метра, широчината — 3,5 м, трисводест, като на сводовете на страничните му ребра са направени отвори с полукръгли сводчета за отчитане на водата. Височината на централния свод е 11,50-12 метра, а по ръба е запазен каменен парапет с височина 12 см.

Има десетки легенди, откъде произлиза името Дяволския мост. Една от теях гласи, че в една от скалите личи Стъпката на Дявола. Друга гласи, че в моста е вградена сянката на млада невеста, носила храна на майстора, която скоро починала. Други легенди гласят, че там до моста стават страшни неща, тъй като той е отдалечен от населените места, а буйните води на река Арда вдигат невероятен шум.

В района на Дяволския мост и на самия него е сниман част от българския филм “Време разделно” през 80-те години.