Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Древен обект

Римски мост, село Дрангово

Римски мост, село Дрангово

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, село Дрангово
Тип: Древен обект
Епоха:
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностДревен обект

Няма точни данни откога точно датира едносводестият каменен мост в Дрангово Сред местните хора е известен като римския мост. Съоръжението, изваяно от незнайни майстори, е служило вярно векове. Занемарено е след 1990 г.
В края на 80-те години на метри от него е изграден стоманобетонен мост, по който минава асфалтов път, свързващ централната част на селото с граничната застава и махалите. Един емблематичен исторически обект, с който всяко село може да се гордее.

Мостът, който е на река Пещерска, приток на Дранговската река, е бил единствената връзка между махалите при порои. По него са минавали магарета, катъри и мотоциклети. Говори се, че прекият път за Беломорието е бил от тук. Неведнъж е бил обект на иманярски набези. От левия крак на съоръжението е извадена камара от камъни, зейнала е огромна дупка. Част от десния крак и от платното са срутени.

През 1978 г. в книгата си “Стари мостове в Кърджалийски окръг” Иван Балкански е описал моста в Дрангово като един от най-красивите в Родопите. Сводът е широк 13 м, висок 5,90 м, пътното платно е дълго 32,45 м и широко 4,30 м. В Дрангово има и друг каменен мост в центъра на селото. Бил е петсводест, но реката е отнесла двата от тях.