Cultural Corridors of South East Europe

Heritage by Type / Vernacular Architecture

Станимашка махала, Асеновград

Info Sections
Станимашка махала, Асеновград

About the site


Corridor: Eastern Trans-Balkan Road
Country: Bulgaria, Асеновград
Type: Vernacular Architecture
Epoch:
Theme: Vernacular Architecture
World Heritage:
Vernacular ArchitectureVernacular Architecture

Къщата с линовете


По отношение на конструкцията на възрожденските асеновградски къщи, основната характерна черта е техният дървено - паянтов градеж. Към 18 век се установил окончателно в нашата обществена и жилищна архитектура като доминиращ конструктивен подход.
Една от най-известните възрожденски къщи в Асеновград е Kъщата с линовете. Тя е един от редките архитектурно-етнографски обекти у нас - старият винарски кораб с три огромни лина, вместени в неговата конструкция.
Къщата е типична винарска изба, в която се приготвяло вино за търговия. Жилището, избата и стопанските постройки са едно цяло. Самото жилище е по - късна постройка или преустроена стара сграда в стил, типичен за края на 19 век.Това е вероятно най-старата изба в града. Целият инвентар бил изработен от дъбово дърво. Развива се на два етажа - горният етаж се заемал от голям лин и други съдове за мачкане и прецеждане на гроздето, а долу се съхранявало гроздето в големи продълговати съдове, наречени "бадеми". Вместимостта на лина е 50 000 литра. Той е вграден в самите стени на избата, като краищата на подпорните греди и тези на горния ръб са красиво оформени. На горния етаж са наредени трите лина - двата запазени отпреди Освобождението, а третият построен през 1886 г. Линовете са дело на местни майстори бъчвари с каквито Асеновград е бил известен по онова време. Те са с дължина 4 - м, ширина - 3,5 м, височина - 2 м. Изработени са от дъбови дъски с дебелина 6 см, обрамчени от скелет, образуван от дървени талпи. Под линовете са нареждали тритонните бъчви , в които е наливано прочутото станимашко вино. Линовете са включени в архитектурно - етнографския комплекс, представляващ историята на винарството в Асеновград.

Етнографската къща


Къщата е интересен етнографски обект в Асеновград, съхранил характерни моменти от бита на хората, живели тук през годините на 19 век. Строена е по това време и е била собственост на богат гръцки търговец от Станимака. След 1906 г къщата за кратко става начално училище. Тя е дело на брациговски майстори.
В двора, обграден от високи каменни стени има мраморна чешма от 1856 г. Къщата е на 2 етажа с винарска изба. Отвън сградата е изписана в синьо с цветя под прозорците. Всяка стая е боядисана в различен цвят, като таваните, вратите и стенните долапи са украсени с дърворезба.
Експозицията се състои от мъжки и женски костюми от края на 19 в., латерна (изработена от местен майстор). Там могат да се видят и картините на художника Коста Форев, в които е представен обичаят "Калиница". В къщата са подредени с оригинални експонати трапезария, спалня, гостни, стаи.
В избата има малка изложба на местното лозарство и винарството от древността до средата на 20 век.