Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според типа / Християнски религиозен център

Манастир Студеница

Манастир Студеница

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Сърбия, Студеница, Кралево
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Християнски манастири
Световно наследство: Културно наследство
СредновековиеХристиянски манастириХристиянски религиозен центърКултурно наследство

В края на XII в. основателят на средновековната сръбска държава Стефан Неман основава манастира Студеница малко след абдикацията си. Горите около реката Студеница са били любимите места за лов на този средновековен сръбски владетел. Затова точно тук той решава да построи манастира, който, в следващите години, е щял да се превърне в един от най-важните религиозни комплекси в средновековна Сърбия.
Двете манастирски църкви – „Св. Богородица” и Кралската църква, построени от бял мрамор, пазят безценни колокции от византийска живопис от XIII и XIV в.
В центъра на комплекса, заобиколена от висока защитна стена, се намира църквата „Св. Богородица” от XII в. Сградата е хармонично съчетание на две архитектурни идеи: романската, водещ стил на запада, и византийската, дошла от изток. Тази смесица дава началото на уникална архитектурен стил, известен като Рашката школа. Фасадата е покрита с бял мрамор и е украсена с много скулптури. Интериорът е декориран с монументални фрески, които показват библейски сцени, както и ктитора на манастира, изобразен с модел на църквата. Стефан Неман е погребан под тази фреска и легендата казва, че оттогава от стената бликнал извор на светена вода. Най-известната фреска представя сцената на разпването на Христос.
По-късните владетели продължили да украсяват комплекса с нови църкви. Крал Милутин построява през XIV в. малка църква, известна като Кралската църква, посветена на родителите на Св. Богородица – Св. Йоахим и Св. Анна. Построена е във формата на кръст с каменен купол и измазани външни стени. Най-голямото съкровище е стенопис, работа на Михаил Астарпа и Евтих, много известни византийски зографи, наети от крал Милутин. Освен тези две църкви, в комплекса има и още две – „Св. Никола” и „Св. Йоан Кръстител”, които днес са в руини.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи