Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според темата / Нематериално наследство

Местност Хайдушки поляни

Местност Хайдушки поляни

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: България, м. Хайдушки поляни, общ. Лъки
Тип: Нематериално наследство
Епоха: 20-ти век
Тема: Нематериално наследство
Световно наследство:
20-ти векНематериално наследствоНематериално наследство

Историческата местност “Хайдушки поляни” е разположена в Преспанския дял на Средни Родопи, на юг от село Манастир, част от която попада в територията на община Лъки. По живописни пътеки от село Манастир се стига до връх “Свобода” и връх “Преспа”, в близост до които са построени туристически хижи. Тук се намира къщата на Пейо Шишманов – организатор на революционно четническо движение през 1900 - 1908 год. В местността е издигнат паметник в чест на Илинденско – Преображенското въстание. От село Манастир през местност Хайдушки поляни (хижа Момчил юнак и Рожен) по традиционен пешеходен маршрут любители на познавателен, исторически, ски и екотуризъм имат възможност да се насладят на красотите на Националния курорт “Пампорово”.  

На връх “Свобода” /1998 м/ се намира историческата местност “Инихан”, едно от  посещаваните  места от  туристи от всички краища на страната и от голям брой чужденци, изповядващи ислямската религия  

В почти всички населени  места в района  се провеждат срещи на родовете, които привличат все по-голям туристически поток. В община Лъки са регистрирани читалища в град Лъки, село Борово,  село Дряново, село Белица и село Манастир. Постепенно, те се превръщат в активни организатори  на традиционни празници, обичаи и състави за автентичен фолклор,  местни инструменталисти и изпълнители се ангажират за представяне на местния фолклор.