Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според темата / Ислямска култура

Скопие - ислямска архитектура

Скопие - ислямска архитектура

За обекта


Коридор: София - Охрид
Държава: Македония, Скопие
Тип: Ислямски религиозен център
Епоха: Средновековие
Тема: Ислямска култура
Световно наследство:
СредновековиеИслямска култураИслямски религиозен център

Банята Даут Паша
Този забележителен паметник на ислямската архитектура се намира в района на „Стария Базар” в Скопие. Банята е построена през втората половина на 15 век. В сградата, покрита с множество куполи, са създадени две отделни бани – за жени и за мъже. През 1948 година сградата е реставрирана и приспособена за нуждите на Художествената галерия – една от най-старите институции в Македония. В нея се помещава постоянната изложба на шедьоври на македонското изкуство от XIV до XX век.

Джамията Султан Мурат
Джамията заема доминиращо място в старата част на Скопие. Построена е през 1436 година като завещание от Султан Мурат II и е една от първите джамии в Скопие. Възстановявана е на два пъти (през 1539-42 г. и през 1711-12 г.) след пожари, които я разрушават. В югоизточната част на двора е разположена криптата на Али Паша от Дагестан, а южно от джамията се намира тюрбето (гробницата) на Бикли Хан. Част от комплекса на джамията е и часовниковата кула, построена през XVI век.

Джамията Мустафа Паша
Това е забележителна сграда, построена през 1492 година. Нейният създател Мустафа Паша е погребан през 1519 година в тюрбето, което се намира в двора на джамията. Големият купол на сградата стъпва върху осмостенен тамбур. По пандантивите, от източната страна, са запазени най-ранните стенописи на ислямски сгради в Македония. Балконът на минарето, високо 47 метра, е с мраморна украса.

Куршумли хан
Ханът (страноприемницата) се намира в централната зона на Стария базар. Предполага се, че е построен в средата на XVI век от Миезин Ходжа. Сградата представлява монументален комплекс във форма на квадрат, в средата на който има просторен вътрешен двор с градина и фонтан. В горния етаж са били разположени стаите за гости, а в приземието са се намирали конюшните. Покривът на Куршумли хан се състои от множество куполи, които са покрити с олово (оттук и името на хана – „куршум” на турски означава олово). Днес комплексът е превърнат в лапидарий (изложба на открито). Тук има богата колекция на паметници от различни епохи. През лятото дворът се използва като зала на открито за културни прояви.

Експертна мрежа