Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според темата / Античност

Румкале

Румкале

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Шанлъурфа
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Румкале се намира на север от равнината Биреджик, на изток от река Ефрат, върху хълм над магистралата за Шанлъурфа.
Румкале се смята, че произлиза от древния град Шитамрат, завладян през 885 г. преди Христа от асирийския крал Салманасар III. Въпросът обаче е спорен. Докато някои изследователи смятат Урум (Хорум) на север от селото Белкиш за първоначалното място на заселване, то други твърдят, че Урима е Румкале. Румкале е бил известен като Кал’а Ромаята за сирийците и Хромклай за арменците.
Между 1113 г. и 1166 г. Румкале е бил използван като пост на патриарсите от източните религии. Този статус е продължил дори след това до 1292 г., когато градът е бил завлaдян от Мелик ел-Есреф от Египет. Служейки като патриаршия към Якубид през XIII век, градът е добавен към Османската империя след битката при Мерджидабик през 1516 г. и е административно присъединен към Алепо.
Румкале се намира срешу Ефрат, която формира границите на провинциите Шанлъурфа и Газиантеп. Ако продължите по протежение на реката на юг към Краблус в Сирия ще видите много други крепости. От друга страна, ако продължите на север също ще наблюдавате важни укрепления чак до Самсун, като крепостите на Амасая, Токат и Шиваш. Така Румкале се превръща в най-важната брънка от тази верига от укрепления.
Крепостта Румкале е построена върху солидни варовикови скали на западните склонове на Ефрат. Стените от изток, север и запад са заобиколени от високи скали. В наши дни крепостта е в доста окаяно състояние. Изградена от големи дялани камъни, крепостта има само един вход към югоизток. Това, което се е запазило и до днес включва имението на командира, арменската църква Св. Нерсей произлизаща от втората половина на XVII век, водохранилище и кладенец.
В момента до Румкале може да се стигне по три маршрута. По първия трябва да прекосите Ефрат от Халфети до селото Калемейдани чрез сал, и след това да поемете доста трудно изкачване за 45 минути. Вторият маршрут е над селото Касаба и също включва вървене около 45 минути, както и преминаването на потока Мерзимен. Третият маршрут изисква час вървене от селото Камишли.

Експертна мрежа