Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / 20-ти век

Църквата на Абатството "Успение Богородично"

Църквата на Абатството

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Босна и Херцеговина, Баня Лука
Тип: Християнски религиозен център
Епоха: 20-ти век, Ново време
Тема: Християнски манастири
Световно наследство:
20-ти векНово времеХристиянски манастириХристиянски религиозен център

Строителството на цистерцианския манастир “Успение Богородично”, се свързва с идването в Босна на католическия калугер /трапист/ Франц Пфанер. На 27 юни 1869, той избрира мястото на бъдещия манастир “Мариащерн” (“Звездата на Мария”) на брега на реката Врбас. Причина за този избор е и възможността да се ползва водната сила на реката. Манастирската църква била завършена през 1873 година. През 1924, трапистите се местят в нов манастир. И през 1925-1928 е построена нова църква. След Втората Световна война, манастирът и някои други сгради са разрушени. Нови постройки изникват на тяхно място.
Трапистите дават начелото на съвременно икономическо и културно развитие на райно на Баня Луко. Те издигат първите съвременни сгради за онова време; установяват няколко занаятчийски работилници и училища, първата хидро-електрическа централа, пивоварна, мелница, фабрика за производство на сирене, други – за тъкани, за тухли, както и стоманен мост над река Врбас.
Манастирът притежава богата колекция от произведения на изкуството. Освен многобройната метална църковна посуда, могат да се видят и богата колекция от църковни одежди и дървени мебели, колекция от картини и скулптури, както и ценна библиотека.

Експертна мрежа