Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Античност

Варна, исторически град

Варна, исторически град

За обекта


Коридор: Виа Понтика
Държава: България, Варна
Тип: Исторически град
Епоха: 20-ти век, Ново време, Средновековие, Античност
Тема:
Световно наследство:
20-ти векНово времеСредновековиеАнтичностИсторически град

Варна е третият по големина град в България. Разположен е на северните брегове на Черно море край варненският залив.  
Варна е и едон от най-древните български градове. Историята му може да бъде проследена до праисторическите времена, когато край бреговете на варненското езеро са съществували различини селища. През 1972 година археолози откриват варненския халколитен некропол и варненското златно съкровище, датиращи от V хил. пр.н.е. Смята се, че това е най-старото злато в света.  Около 570 г. пр.н.е., гръцките колонизатори от Милет в Мала Азия основават на това място град Одесос. Той се явява важно пристанище през Античността. През Средновековието градът е важен търговски център с търговски и политически контакти с Венеция и Генуа. Така, Варна се провръща в кръстопът на много култури и цивилизации, чиито следи могат да се видят и до днес. Тук са живели много българи, турци, гърци, арменци, араби и евреи. Всяка националност носи своята култуа и религия и обогатява социалната структура на Варна. Градът се обсипва с множество провославни и католически църкви, джамии и ситагоги, някои от които можем да видим и днес. 
Основната забележителност на Варна е катедралата "Успение на Пресвета Богородица". Построена е от руския архитект Маас в началото на ХХ век. Катедралата е строга каменна сграда с пет купола и камбанария, която се вижда от целия град. 
Свидетелство за процъфтяването и богатството на древния Одесос са останките от римските терми в старата част на Варна. Строени са около ІІ-ІІІ в.н.е. и със своите 7000 кв. м. са най-големите терми на територията на България. Някога те са били обествения център на града и място за срещи на елита на Одесос.  
В близост до Варна можете да посетите и средновековния скален Аладжа манастир. Там, монасите са съзерцавали в своята вяра сред благодатната природа, обкръаваща манастира. В параклиса,  изсечен в мекия варовик, и до днес могат да се видят запазени стенописи.  

Експертна мрежа