Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Античност

Дулук Баба Тепеси

Дулук Баба Тепеси

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: Турция, Газиантеп
Тип: Културен пейзаж
Епоха: Средновековие, Античност
Тема:
Световно наследство:
СредновековиеАнтичностКултурен пейзаж

Древният град Долике, сега Дулук, е разположен на 10 км на северозапад от Газиентеп. Разкопки на мястото се извършват от Енгелберт Винтер и екип от Университета в Мюнстер. Между 1997 и 2000, екипът проучва две сакрални места на Долике, и сега работи върху Дулук Баба Тепеси, на 3 км от града.
Макар и да се е подозирало дълго време, сега се знае със сигурност, че тук е било основното светилище на бог Юпитер Долихен. Бронзова оброчна плочица с думите: “за бога на Долике, който слуша...” и друго посвещение към “Юпитер Оптимус Максимус” свидетелстват за култ към Юпитер на Дулук Баба Тепеси. Множество открития от V и VI век преди Христа са запълнили празнината между свидетелствата за преклонение пред античния бог Тесуб-Хадад и римския култ пред Юпитер. От тях най-интересни са 473 перлени и амулетни камъни, както и над сто печата. Те са били открити в слой пепел свързана с жертвоприношения датиращи от период преди гръко-римската история на светилището. Някои открития, като главата на малка бронзова статуя на Озирис, миниатюри със сирийско-финикийски произход, фигури от левантското и атинско грънчарство от V и VI век, показват международното значение, което светилището е имало в миналото.
Дулук Баба Тепеси е едно от малкото култови места в северна Сирия и югоизточна Анатолия, където има свидетелства за непрекъснати жертвени дейности от първото хилядолетие преди Христа до разрушаването на светилището от Сапур I през 235 – 36 г. Нещо повече, открития от християнските и ислямски периоди показват, че известният регион е бил използван дори и след като езическия култ е престанал да съществува.

Експертна мрежа