Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Античност

Тракийски култов комлекс, Старосел

Тракийски култов комлекс, Старосел

За обекта


Коридор: Диагонален път
Държава: България, Старосел, Хисар
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Тракийският култов комплекс край пловдивското село Старосел е открит през 2000 година и се превръща в сензация.
В Четиньова могила е разкрит представителен и грандиозен тракийски храм от края на V и началото на ІV в. пр. н. е. Интересно е че откритото при археологическите работи съоръжение не е традиционна гробница, а своеобразен храм-гробница. Той се състои от две помощения – първото с правоъгълен, а това след него с кръгъл план и куполен покрив. До тях води южно парадно каменно стълбище и две странични. Отвън е запазена представителна фасада и впечетляващата подпорна стена (крепида) с дължина 241 метра и височнина до 3 метра. За изграждането на съоръжението са били необходими повече от 4000 големи дялани каменни блокове, захванати помежду си със железни скоби и заляти с олово. Освен обичайните ритуали, свързани с тракийския култ, се смята, че в това светилище е извършено и погребение на обожествен владетел, най-вероятно на цар Ситалк.
Тракийският храм в Четиньова могила е възлово място на голям култов център от множество светилища и няколко десетки могили. В две от тях са открити по-малки храмове, използвани и като гробници-мавзолеи. В други са погребани висши представители на тракийската аристокрация. В Пейчова могила, около очевидно свещенна скала, е открита иззидана камера с двускатен покрив, наподобяваща храм. В нея са открити вещите на вожда, сред които се отличава сребърна двойна брадва (лабрис) – символ на царската власт в древна Тракия. Панчова могила крие гроб на воин с предмети на въоръжението и сребърни украси за глава на кон. Сред находките в могилите се открояват и няколко златни пръстена-печати с фигури на конници.
През 2005 археолозите откриват тракийски град от V в.пр.н.е. под връх “Кози грамади” на 20 км Старосел. Градът е разположен на 8 дка, укрепен с мощна крепостна стена, в който има царска резиденция, запазена до втория етаж. Тракийският град и резиденцията може би са столицата на одриския цар Аматок, за която древните елини пишат, че се е намирала на 12 дни път от Бяло море. Очевидно градът и гробниците в Старосел са част от една древна селищна система.

Експертна мрежа