Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Античност

Олимпионът в Атина

Олимпионът в Атина

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Атина
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство:
АнтичностАнтичностДревен обект

Според традицията, възникването на светилището е свързано с времето на митичния Девкалион. Мястото е било обитавано в праисторическия период и култът към Зевс е свидетелство за това от най-ранни исторически времена. В 515 г. пр. Хр. Пизистрат Млади започва изграждането на внушителен храм, останал незавършен поради установяването на периода на тиранията в Атина. Много по-късно, в 174 г. пр. Хр. Антиох IV Епифан, царят на Сирия, се опитва да продължи изграждането на храма, завършен изцяло от римския император Адриан в 124-125 г. сл. Хр. В храма се издигала колосална статуя на Зевс от злато и слонова кост.
Разкопките на храма започват през 1889-86 г. от Е. Пенроуз, а в 1922 г. са продължени от Г. Велтер. Гръцкото археологическо дружество извършва разкопки в зоната около храма между 1886 и 1907 г., като работата е възстановена от Йоанис Травлос в 60-те години на XX в.
Голяма част от стената заобикаляща светилището е преизградена, имитирайки античната зидария. Участъци от античния зид са съхранени единствено в югоизточния ъгъл и по северната страна.

Експертна мрежа