Културните коридори на Югоизточна Европа

Наследство според периода / Античност

Делос

Делос

За обекта


Коридор: Западен трансбалкански път
Държава: Гърция, Циклади
Тип: Древен обект
Епоха: Античност
Тема: Античност
Световно наследство: Културно наследство
АнтичностАнтичностДревен обектКултурно наследство

Според гръцката митология, Аполон се ражда на този малкък остров в Цикладския архипелаг. Светилището на Аполон привлича поклонници от цяла Гърция и Делос става проспериращо пристанище. Островът носи следи от всички цивилизации на егейския свят – от третото хилядолетие преди Христа до палеохристиянската ера. Археологическият обект е изключително обширен и богат и дава представа за великото космополитно средиземноморско пристанище, каквото е бил Делос.

ЮНЕСКО

Делос е бил най-важното панелинско светилище и – според митологията – родно място на Аполон и Артемида.
Първите следи от обитаване на острова датират от III хил. пр. Хр. Важни находки от Микенския период са открити в зоната на светилището. През VII в. пр. Хр. Делос вече е известен йонийски център, заради религиозната си значимост като родно място на Аполон.
Атинското влияние започва с очистването на Делос от Пизистрат през 540 г. пр. Хр., но постепенно прераства в постоянна власт – с кратки прекъсвания – до края на IV в. пр. Хр., когато Делос окончателно се обявява за свободен и независим (314 г. пр. Хр.).
Най-важните паметници в Делос са: Агората на Компеталиастите, Храмът на делийците, Минойският извор, Терасата с лъвовете, Къщата на посейдониастите от Бейрут, Стойвадейонът, Театърът, Храмът на Изида, Храмът на Хера и Къщата на Дионис.

Експертна мрежа


Прочети повече за обекта в Листа за Световно наследство на ЮНЕСКО.

Документи