Cultural Corridors of South East Europe

Cultural Corridor Eastern Trans-Balkan Road / Eastern Trans-Balkan Road

с. Кръстатица

Info Sections
с. Кръстатица

About the site


Corridor: Eastern Trans-Balkan Road
Country: Bulgaria, с. Кръстатица
Type: Vernacular Architecture
Epoch:
Theme: Vernacular Architecture
World Heritage:
Vernacular ArchitectureVernacular Architecture

Село Крьстатица е в "сърцето" на планината на Орфей -Родопите.То е на 40км от град Смолян и курорта Пампорово,а и на 5км от балнеоложкия център село Баните.
Двадесет каменни къщи са живописно пръснати сред тучни ливади,диворастящи храсти и билки.Наоколо можете да наберете ароматни горски плодове и гъби,а с помощта на местните баби можете да сготвите вкусни гозби, до си приготвите домашни сладка.Тук ще ви научат да тъчете красиви родопски черги,да предете домашна вълна,да играете български народни танци,да пеете родопски песни.
В селото е и Еренджиковата къща,съхранила уюта на стария селски бит, която предлага 4 стаи с по две легла,баня с екобойлер на дърва и още една външна баня с бойлер със слънчева вода.В къщата има обзаведена лятна кухня,голям навес с хубав изглед към планината и селско огнище за печене.В близост има място за палатков лагер, а любителите на велотуризма могат да наемат планински байкове за крос кънтри и да тръгнат по маркираните маршрути към красиви местности и хижи в планината. В близост до селото можете да отидете на риболов или на плаж в минералните басейни на село Баните, да посетите древния "Дяволски мост", през който са минавали някогашните кервани. Прибавете към това лагерните огньове на открито,песента на щурците,аромата на билки и изпечени на жарава картофи,многобройните звезди,които са едва ли не на ръка разстояние от вас. Така времето в село Кръстатица сякаш спира,за да се насладите по-пълно на магията на българската природа и душевност.Елате да почивате тук и ще разберете защо Орфей е пял вълшебните си песни именно в Родопите.

Ако сте любител на екстремния спорт, на девствената природа и на домашния селски уют, ако искате да избягате от цивилизацията и да се взирате в нощните искрящи звезди над вас, приемете нашата покана към Вас, вашите приятели и гости - елате в село Кръстатица.