Cultural Corridors of South East Europe

Cultural Corridor Eastern Trans-Balkan Road / Eastern Trans-Balkan Road

Възрожденска архитектура в с. Косово

Info Sections
Възрожденска архитектура в с. Косово

About the site


Corridor: Eastern Trans-Balkan Road
Country: Bulgaria, с. Косово
Type: Vernacular Architecture
Epoch:
Theme: Vernacular Architecture
World Heritage:
Vernacular ArchitectureVernacular Architecture

 

       Старите селски къщи, изградени от естествени материали – камък, пръст, дърво и вар, са на 150, 200 и повече години. През 2004 г. започва реставрацията на най-емблематичните къщи в селото. Работата се извършва от майстори с богат опит в съживяването на прочути родопски паметници на културата, като Агушевите конаци (с.Могилица), Дяволския мост (край гр.Ардино) и част от къщите в с.Широка лъка.

                                                      Хаджийската къща

През декември 2005 г. отвори врати за гости най-голямата и красива къща в селото. Тя е построена през 1853 г. от майстор Хаджи Георги Станчовски и е паметник на културата. Каменните зидове, гредоредът, комините, таваните, тиклите на покрива и другите детайли са запазени или възстановени по стария образец. Изгледът от нея към другите махали и към околните ридове е впечатляващ.

Къщата е двуетажна и разполага с 18 места в 6 двойни и 2 тройни стаи, всяка с индивидуално проектирани масивни мебели, сателитна телевизия и луксозно обзаведен санитарен възел с душ-кабина. Има камина и миндерлък на горния етаж. Възстановена е възрожденската атмосфера с типичните родопски елементи: живописни дървени тавани, дъбово дюшеме, вградени долапи, миндерлъци, оджаци, специално тъкани одеяла и черги. Отоплението и топлата вода са от централно котелно. Категоризирана е с три звезди – най-високата категория за къща за гости.

В същия двор бившата плевня е преустроена във механа. На камината може да се „върти“ чеверме, а в пещта – да се пекат вкусни ястия. Обширният салон е обзаведен с тежки букови мебели, миндерлъци, бар, сателитна телевизия. Помещението може да настани 40 души и е много подходящо за тържества, срещи, семинари. На нивото на механата е построен чардак, който е предпочитано място заради чудесния изглед. Кухнята предлага най-доброто от традиционните родопски специалитети, а барът – отбрани вина и други напитки.