Културните коридори на Югоизточна Европа

Културен коридор Източен трансбалкански път / Източен трансбалкански път

Брашов, исторически град

Брашов, исторически град

За обекта


Коридор: Източен трансбалкански път
Държава: Румъния, Брашов
Тип: Исторически град
Епоха: Ново време, Средновековие
Тема:
Световно наследство:
Ново времеСредновековиеИсторически град

Брашов възниква в началото на XIII век като укрепено саксонско селище с румънски предградия. Главният площад на Брашов се е развил като средище на обществения, духовния и стопанския живот на града.
Централно място в площада заема сградата на Кметството. Първоначално (през XIV век) тя била изградена като кула, която да защитава една от градските порти. В периода XV-XVI век сградата на Кметството се разраснала, като към нея били пристроени покрити със сводове магазини. Жителите на Брашов са построили замъкa Бран през XIII век, за да осигурят защита на границата между Трансилвания и Влахия. Освен това в замъка се е намирала и митницата на тази граница.
Замъкът е преустрояван няколко пъти през изминалите четири века. Последното преустройство е направено в средата на XX век, когато кралица Мария Румънска превърнала замъка в своя лятна резиденция.
Заради мистичната атмосфера на този замък, легендите твърдят, че зловещият граф Дракула е живял именно тук. Днес, обаче, замъкът е идеалният декор за устроения в него музей на средновековната история. Друг интересен обект от Брашов е Замъкът Фагарас. Той е построен през XV век като укрепена резиденция. През XVI и XVII век е бил преустроен и разширен – били надстроени кулите и крилата и бил построен бастион, който да защитава двореца от артилерийски огън. Дворецът е най-голямото архитектурно произведение в Трансилвания, което показва как през XVII век отбранителните съоръжения са били превръщени в укрепени жилища. Дворецът има наистина богата история - построен като крепост, преустроен като благородническа резиденция, по-късно той е превърнат в затвор, а днес в него има музей и библиотека.
Най-голямата готическа църква на Трансилвания (89,0 x 23,0 метра) е Черната църква (Катедралата на Брашов). Изграждането на катедралата започва през 1385 година и продължава почти 100 години . Тя принадлежи към типа зални църкви – при тях вътрешното пространство е обединено, тъй като височината на централния и страничните кораби е почти изравнена. Първоначалният проект е предвиждал на западната фасада да има две кули, но е построена само едната. През 1689 година опустошителен пожар унищожава покрива на катедралата и покрива със сажди каменната й зидария. Оттогава тя е наречена „Черната църква”. Изключително ценни са каменните скулптури, които украсяват петте портала на катедралата (един на западната фасада, и по два на северната и южната фасади).

Експертна мрежа